Vetovihje: HIFK – Tappara 15.4.2016

Kotimaisen kiekkokevään huipennus käynnistyy tänään, kun Helsingin IFK ja Tappara käynnistävät finaalisarjan Helsingissä. Nähdäänkö avausväännössä heti yllätys?

BW eSports FI €100 welcome

Jo nyt on varmaa, että Kanada-maljaa nostelee tänä keväänä eri joukkue kuin vuosi sitten. HIFK ja Tappara ovat kohdanneet loppuotteluissa kerran aiemmin, tarkalleen ottaen tasan 30 vuotta sitten. Tuolloin Tappara voitti silloin ensimmäistä kertaa pelatun paras-seitsemästä -sarjan voitoin 4-1.

Runkosarjan IFK voitti ensimmäistä kertaa SM-liigan 41-vuotisen historian aikana. Se keräsi 60 pelissä 127 pistettä, kun taas lopputaulukon kolmonen Tappara summasi niitä 110. Keskinäisissä yhteenotoissa Tappara oli kuitenkin vahvempi voitettuaan kolme neljästä kohtaamisesta (Helsingissä 3-5 ja 1-4, Tampereella 5-4 vl. ja 3-4 IFK:lle).

Pudotuspeleissä molemmat ovat tahkonneet 12 ottelua. IFK kaatoi niin Pelicansin kuin JYPinkin voitoin 4-2. Tappara selätti puolivälierissä Lukon 4-1, mutta Kärppien kanssa sarja venyi seitsemään otteluun – voitot kirvesrinnoille 4-3.

Kaksikon edellinen playoff-kohtaaminen nähtiin vuosi sitten puolivälierissä. Silloin Tappara eteni jatkoon voitoin 4-2. Vuonna 2013 Tappara oli parempi samassa vaiheessa voitoin 4-1. Helsinkiläiset olivat parempia viimeksi kevään 2000 puolivälierissä (3-1).

Molemmilla häikäisevä kärki

IFK:n menestyksen salaisuus on ollut taitavista yksilöistä koottu joukkue, joka on toisaalta saatu pelaamaan saumattomasti yhteen. Myös erikoistilannepelaaminen on hoitunut hyvin. Välierissä JYPin selkä nitkahti lopulta helsinkiläisten kolmeen ylivoimamaaliin.

IFK teki jo runkosarjassa eniten maaleja, eikä tahti ole laantunut playoffeissa. Joukkue on tehnyt 12 pelissä kymmenen maalia enemmän kuin Tappara, vaikka vastustajat ovat olleet toki heikompia. Teemu Ramstedt johtaa pudotuspelien pistepörssiä 14 tehopisteellään. Joonas Raskilla on 12 pinnaa, ja pakkien pörssikärjellä Yohann Auvitulla 11.

Tapparan hahmoina ovat häärineet joukkueen paras pistemies Kristian Kuusela 12 pisteellään ja playoffien maalipörssiä kahdeksalla maalillaan johtava Patrik Laine. Maalivahdeista pudotuspeleissä on nähty joukkueiden molempia molareita, kun niin IFK:n Ville Husso ja Kevin Lankinen kuin myös Tapparan Tomi Karhunen ja Dominik Hrachovina ovat saaneet peliaikaa.

Yllätyksen paikka heti kättelyssä?

Tilastoissa kumpikin joukkue loistaa omilla osa-alueillaan. HIFK on tilastoykkönen pudotuspelien ylivoimatehokkuudessa, Tappara puolestaan alivoimalla. IFK on ottanut selvästi Tapparaa vähemmän jäähyjä, mutta ottelusarjat eivät ole vertailukelpoisia.

Pelitaktisesti IFK luottaa pystysuunnan hyökkäyspeliin, kun taas Tapparan peli nojaa tiiviiseen puolustustamiseen. Tamperelaiset joutuivat puristamaan välierissä tiukemmin, mutta kaiken kaikkiaan uskomme joukkueen saaneet isosti itseluottamusta Kärppien nujertamisesta.

Finaalisarjasta tulee mitä ilmeisimmin tasainen. Tappara kuitenkin haki kaksi ryöstöä Kärpiltä, joten sama temppu on mahdollinen tänään myös Nordenskiöldinkadulla. Lisäksi runkosarjassa keskinäiset kohtaamiset menivät Tapparalle, ja varsinkin viimeisessä kirvesrinnat vaikuttivat olevan IFK:n edellä.

Kupongille valitaan Tappara +0,5 Pinnaclen kertoimella 1,78. Rohkeammat poimivat suoran vierasvoiton Expektin kertoimella 3,10. Molemmat ovat markkinatoppeja.

Avaa pelitili Pinnaclelle ja nappaa markkinatoppi itsellesi!

Vetovihje:  Tappara +0,5 (asian handicap)
Kerroin:  1,78
Peliyhtiö:  Pinnacle
Kohde sulkeutuu:  Perjantai 15.4. klo 18.30
TV / stream:   Nelonen Pro, Ruutu-palvelu