Katsaus EM-kisojen tilastoihin: Hurja määrä päätöshetkien osumia!

EM-lohkovaiheen käännyttyä loppusuoralleen on hyvä vilkaista tilastoihin. Sieltä löytyy pari mielenkiintoista seikkaa vedonlyöjille.

BW eSports FI €100 welcome

Kirjoitushetkellä jalkapallon EM-kisoja on takana 26 ottelua 51 ottelusta. Lohkovaiheen otteluita on siis jäljellä vielä kymmenen plus jatkopelit päälle. Kisojen ottelumääräinen puoliväli ylitettiin siis eilen.

Maaleja on paukuteltu kisoissa 48. Ottelukohtainen maalikeskiarvo on tämänkertaisissa kisoissa ennätysalhainen, 1,85. Muutamalle viime päivälle on saatu useita maalittomia tasapelejä, mikä on pudottanut lukemaa entisestään.

Keskiarvo on muuten matalampi kuin yksissäkään MM-kisoissa. EM-kisoissakin on menty tuon lukeman alle vain vuonna 1968. Tuolloin maalikeskiarvo oli 1,40, mutta kisoihin osallistui vaivaiset neljä maata.

Siltikää vuoden 2016 turnaus ei ole tuntunut tylsältä, koska moni altavastaaja on yllättänyt. Myös päätöshetkien draamaa on nähty paljon. Kolmetoista maalia kaikkiaan 48:stä on tehty 85. peliminuutin jälkeen – siis 27,08 prosenttia kaikista osumista – mikä on selvästi suurin osuus EM-kisoissa koskaan. Edellisessä turnauksessa lukema oli kolme kertaa pienempi.

Vain yksi EM-turnaus, vuonna 2008, ylsi edes lähelle. Tuolloin lukema oli 21,9 prosenttia.

EM-kisojen maalit 85. minuutin jälkeen (prosenttiosuus)

Tilasto Päätöshetkien maalit
Lähde: Opta. Tilastossa mukana kisat vuodesta 1980 eteenpäin, kun turnaukseen alkoi osallistua neljän joukkueen sijasta kahdeksan joukkuetta.
Päätöshetkien osumiin ei ole vain yhtä syytä. Enemmänkin ilmiössä yhdistyvät puolustuksen väsymys, vaihtopelaajien ”tuore jalka” ja joukkueidenvähäinen kokemus johtoaseman puolustamisesta arvoturnauksessa.

Myös otteluiden tasaisuudella on ollut tämä vuonna merkityksensä. Vain kahdessa ottelussa (Espanja – Turkki ja Belgia – Irlanti) viimeisten viiden minuutin aikana on tehty enemmän kuin yksi osuma. Suursuosikit ovat kunnostautuneet päätöshetkien voitto-osumissa (Ranska kahdesti, Espanja, Englanti ja Italia). Loput maaleista ovat menneet joukkueille, jotka ovat jahdanneet lopussa tasoitusta ja jättäneet selustansa vaille vartiointia.

Vaihtopelaajien tekemät maalit EM-kisoissa (prosenttiosuus)

Tilasto Vaihtopelaajien maalit
Lähde: Opta. Tilastossa mukana kisat vuodesta 1980 eteenpäin, kun turnaukseen alkoi osallistua neljän joukkueen sijasta kahdeksan joukkuetta.
Monet maaleista, yksitoista, ovat menneet vaihtopelaajille (muiden muassa Antoine Griezmann, Daniel Sturridge, Niall McGinn ja Bastian Schweinsteiger). Tällä hetkellä vaihtarit ovat tehneet siis noin neljänneksen koko kisojen maaleista, 22,9 prosenttia. Tähän asti korkein lukema EM-kisoista oli vuodelta 1996 jolloin osuus oli 17,2 prosenttia.

Yhteenvetona voidaan todeta, että näissä kisoissa vaihtopelaajilla ja myöhäisillä maaleilla on ollut siis erityinen yhteys keskenään.

Unibetille kalliit kisat

Vedonlyöntisivustoista Unibetilla on käytössä erityinen lisäaikavakuutus, jossa panokset palautetaan jopa sataan euroon asti, jos veto menee mönkään päätöshetkillä tehdyn osuman vuoksi. Palautukset maksetaan aina 48 tunnin kuluessa kyseisestä ottelusta.

Käynnissä olevissa kisoissa Unibet joutunut maksamaan vakuutuksia jo kuudesti, mistä pelaajat luonnollisesti kiittävät. Vakuutus on vieläpä voimassa ilman erillistä rekisteröintiä.

Unibetin vakuutus on voimassa kaikissa ennen otteluita tehdyissä Tulosveto, Täysaika & puoliaika (Halftime & Fulltime), Ensimmäinen maalintekijä (First Goalscorer) ja viimeinen maalintekijä (Last Goalscorer) -kohteissa, mikäli otteluissa tehdään maali lisäajalla 90 minuutin jälkeen.

Lue lisää Unibetin sivuilta.

Lähteet: Opta Stats, Guardian, Unibet